Рецепти
Турски локум од јаболко и ореви
Слатко задоволство што се топи во уста
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сок од јаболко(3/6 Чаши)
Вода(2 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Желатин(2 Пакувања)
Шеќер(1 1/2 Чаша)
Ореви(200-250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Со масло попрскајте тава со димензии 20×20 и распоредете ги исечканите ореви на површината.
- Во мал сад измешајте 1/3 сок од јаболко, ладна вода, сок од лимон и желатин. Убаво промешајте и оставете настрана.
- Останатиот сок ставете го во тенџере на оган на умерена температура заедно со шеќерот. Мешајте и гответе додека течноста не зоврие, а шеќерот не се стопи.
- Потоа тргнете од оган, додајте ја смесата со желатинот и убаво промешајте.
- Вратете на оган и повторно гответе со постојано мешање.
- Топлата смеса претурете ја во плехот со оревите, покријте го плехот внимателно со алуминиумска фолија и оставете да отстои 12 часа на собна температура.
- Откако ќе отстои и ќе се стегне, наросете шеќер во прав врз локумот и пресечете го на мали коцки. Коцките превртете ги една по една и повторно наросете шеќер во прав.
- Потоа секоја од коцките ставете ја врз решеткаста жица и оставете да отстои уште 12 часа за да се стегне уште повеќе.
- Наросете уште шеќер во прав и чувајте го локумот во пластични кутии.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во