Рецепти
Турски локум од јаболко и ореви Ана Ѓорова

Слатко задоволство што се топи во уста

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сок од јаболко(3/6 Чаши)

Вода(2 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Желатин(2 Пакувања)

Шеќер(1 1/2 Чаша)

Ореви(200-250 Грама)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Со масло попрскајте тава со димензии 20×20 и распоредете ги исечканите ореви на површината.
  2. Во мал сад измешајте 1/3 сок од јаболко, ладна вода, сок од лимон и желатин. Убаво промешајте и оставете настрана.
  3. Останатиот сок ставете го во тенџере на оган на умерена температура заедно со шеќерот. Мешајте и гответе додека течноста не зоврие, а шеќерот не се стопи.
  4. Потоа тргнете од оган, додајте ја смесата со желатинот и убаво промешајте.
  5. Вратете на оган и повторно гответе со постојано мешање.
  6. Топлата смеса претурете ја во плехот со оревите, покријте го плехот внимателно со алуминиумска фолија и оставете да отстои 12 часа на собна температура.
  7. Откако ќе отстои и ќе се стегне, наросете шеќер во прав врз локумот и пресечете го на мали коцки. Коцките превртете ги една по една и повторно наросете шеќер во прав.
  8. Потоа секоја од коцките ставете ја врз решеткаста жица и оставете да отстои уште 12 часа за да се стегне уште повеќе.
  9. Наросете уште шеќер во прав и чувајте го локумот во пластични кутии.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: