Рецепти
Турски погачици
Погачици со сирење и магдонос што одат со разни намази, месо и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Кисело млеко(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Брашно(по потреба )
Сирење(300 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Прашок за печиво(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се кршат две јајца и се додаваат киселото млеко, маслото, солта и шеќерот. Се меша и се додаваат печивото и брашното. Се замесува средно тврдо тесто и се остава да нарасне 30 минути.
- Сирењето се гмечи со вилушка и се додаваат магдоносот и белката од едното јајце.
- Од стасаното тесто се вадат топчиња малку поголеми од орев. Се расукуваат големи колку тацна за кафе.
- Врз нив се става од филот на средината по должина. Се свиткуваат прво едната половина кон средина, па потоа и втората, но така за да се гледа сирењето во средината. Краевите се составуваат и се притискаат со прсти.
- Погачиците се редат во плех, се премачкуваат со жолчка, се наросуваат со сусам и се оставаат да стасаат. Се печат 20 минути на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во