Рецепти
Турски погачици Ана Ѓорова

Погачици со сирење и магдонос што одат со разни намази, месо и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Кисело млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Брашно(по потреба )

Сирење(300 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Прашок за печиво(2 Пакувања)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се кршат две јајца и се додаваат киселото млеко, маслото, солта и шеќерот. Се меша и се додаваат печивото и брашното. Се замесува средно тврдо тесто и се остава да нарасне 30 минути.
  2. Сирењето се гмечи со вилушка и се додаваат магдоносот и белката од едното јајце.
  3. Од стасаното тесто се вадат топчиња малку поголеми од орев. Се расукуваат големи колку тацна за кафе.
  4. Врз нив се става од филот на средината по должина. Се свиткуваат прво едната половина кон средина, па потоа и втората, но така за да се гледа сирењето во средината. Краевите се составуваат и се притискаат со прсти.
  5. Погачиците се редат во плех, се премачкуваат со жолчка, се наросуваат со сусам и се оставаат да стасаат. Се печат 20 минути на 180 степени.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: