Рецепти
Турски погачици Ана Ѓорова

Погачици со сирење и магдонос што одат со разни намази, месо и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Кисело млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Брашно(по потреба )

Сирење(300 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Прашок за печиво(2 Пакувања)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се кршат две јајца и се додаваат киселото млеко, маслото, солта и шеќерот. Се меша и се додаваат печивото и брашното. Се замесува средно тврдо тесто и се остава да нарасне 30 минути.
  2. Сирењето се гмечи со вилушка и се додаваат магдоносот и белката од едното јајце.
  3. Од стасаното тесто се вадат топчиња малку поголеми од орев. Се расукуваат големи колку тацна за кафе.
  4. Врз нив се става од филот на средината по должина. Се свиткуваат прво едната половина кон средина, па потоа и втората, но така за да се гледа сирењето во средината. Краевите се составуваат и се притискаат со прсти.
  5. Погачиците се редат во плех, се премачкуваат со жолчка, се наросуваат со сусам и се оставаат да стасаат. Се печат 20 минути на 180 степени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: