Рецепти
Турски погачици Ана Ѓорова

Погачици со сирење и магдонос што одат со разни намази, месо и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Кисело млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Брашно(по потреба )

Сирење(300 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Прашок за печиво(2 Пакувања)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се кршат две јајца и се додаваат киселото млеко, маслото, солта и шеќерот. Се меша и се додаваат печивото и брашното. Се замесува средно тврдо тесто и се остава да нарасне 30 минути.
  2. Сирењето се гмечи со вилушка и се додаваат магдоносот и белката од едното јајце.
  3. Од стасаното тесто се вадат топчиња малку поголеми од орев. Се расукуваат големи колку тацна за кафе.
  4. Врз нив се става од филот на средината по должина. Се свиткуваат прво едната половина кон средина, па потоа и втората, но така за да се гледа сирењето во средината. Краевите се составуваат и се притискаат со прсти.
  5. Погачиците се редат во плех, се премачкуваат со жолчка, се наросуваат со сусам и се оставаат да стасаат. Се печат 20 минути на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: