Рецепти
Унгарска супа од риба (Халасле) Ана Ѓорова

Типично унгарско предјадење од речна риба (крап, сом, кострец) и лути зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Речна риба(1,5 Килограм)

Икри од крап(и млеч )

Црвена пиперка(1 )

Домат(1 )

Кромид(2 Главици)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Чили пиперка(1-2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Рибата (крап, сом, кострец), претходно исчистена од крлушките и утробата и добро измиена (се оставаат само млечта и икрата од неа), се сече на средни парчиња и се посолува.
  2. Пиперката, доматот и кромидот се сечкаат на мали парчиња.
  3. Главите и парчињата риба се варат со кромидот во лонец со доволно вода, им се додава црвен пипер и се остава садот на тивок оган уште еден час.
  4. Се цеди супата и се става во друг сад заедно со варените парчиња риба.
  5. Се додаваат икрата, млечот, потоа исечканиот домат и пиперката и се вари на прилично силен оган уште 20 минути. Супата не се меша, само се занишува тенџерето од двете страни.
  6. Подготвената риба се служи со парчиња риба и икра и се гарнира со зелена пиперка. Со рибјата супа секогаш одделно или заедно се служат свежи или лути пиперки и печен бел леб.
  7. Супата е повкусна доколку чорбата се подготвува од помали, помалку познати видови риба. Таа е вкусна и ако се прави со еден вид, но е многу повкусна доколку се направи со неколку различни видови риба. Обично по халасле супата се служат како главно јадење тестенини со сирење, кисела павлака и пржена сланина.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: