Рецепти
Ванилици со какао
Бабините ванилини колачиња, сега во поинакво издание со какао
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинска маст(500 Грама)
Шеќер(3 Шаки)
Јајце(3 )
Какао(2 Супени лажици)
Брашно(по потреба )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Свинската маст, шеќерот и јајцата се матат со миксер. Потоа се додава брашно по потреба за да се замеси меко тесто.
- Измесеното тесто се дели на два дела, едниот дел се остава бел, а на другиот му се додава какаото и пак се замесува за да се изедначи.
- Двата дела се делат на по четири дела (треба да добиете 8 парчиња од двата теста).
- Прво се расукува правоаголна кора од белото тесто. Кафениот дел се витка во вид на сукало и се додава во средината од белото тесто. Се затвара белиот дел (како ролат) и се прави триаголна форма. Може и кружна форма по желба. Истото се повторува и со сите делови.
- Потоа тестото се сече на парчиња со дебелина од 1 см кои се редат подмачкана тепсија легнати на тепсијата и се става да се пече на 200 степени од 15-20 минути.
- Изладените колачиња се посипуваат со шеќер во прав и со ванила.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во