Рецепти
Варени бабури во оцет и масло Ана Ѓорова

Неизоставен дел од секоја зимница се варените бабури во тегла – вкусно и здраво за сите љубители на пиперките

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена бабура(8 Килограми)

Вода(3 Литри)

Оцет(0.5 Литар)

Сол(150 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Бибер(1 Супена лажица)

Масло(0.5 Литар)

Свеж магдонос(1 Китка)

Лук(3 Главици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Бабурите добро измијте ги, отстранете им ги дршките и исчистете им ги семките. Оставете ги настрана за добро да се исцедат.
  2. Лукот излупете го и ситно исечкајте го, магдоносот измијте го и исто така ситно исечкајте го.
  3. Во голема шерпа ставете вода, оцет, масло, шеќер, сол и зрна бибер, па ставете на оган за да зоврие. Откако течноста ќе зоврие, додавајте по 10 пиперки да вријат, па извадете ги. Постапката повторете ја додека не ги сварите сите пиперки.
  4. Готовите варени пиперки редете ги во чисти, големи тегли. Врз секој ред пиперки ставете исечкани лук и магдонос. Откако ќе ја наполните теглата, притиснете малку со лажица. Пиперките прелијте ги со зовриената течност во која се вареа.
  5. Теглите добро затворете ги и оставете ги преку ноќ да се оладат. По потреба, следниот ден додајте уште малку од преостанатата течност.

 

Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: