Рецепти
Вареники со вишни
Традиционален украински рецепт за ужина
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(2 Чаши)
Јајце(1 )
Маргарин(120 Грама)
Брашно(5 Чаши)
Сол(1 Супена лажица)
Вишни(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Измешајте со миксер млеко, јајца, маргарин, сол и 3 чаши брашно. Мешајте додека смесата не се соедини, па постепено додавајте ги останатите 2 чаши брашно во смесата. Оставете смесата да отстои во на собна температура 30 минути до 1 час.
- Во меѓувреме, исчистете ги вишните од семки (или употребете готови свежи вишни во конзерва без семки) и исцедете ги од сокот.
- Од тестото исечете 4 делови. Земете го првиот дел и измесете го со сукало додавајќи брашно за да не се лепи, па употребете кружен сад за оформување колачи или пак обична стаклена чаша и направете кругови. Постапката повторете ја со останатите делови тесто.
- Во секое крукче ставете по 2-3 вишни и формирајте половина круг поклопувајќи го тестото (како равиоли) и ставајте ги во набрашнет сад едно до друго.
- Во длабоко тенџере завријте вода и ставете 30 од парчињата да се варат. Мешајте ги со лажица и варете 5-7 минути додека не испловат на површина на тенџерето. Со цедалка вадете ги од вода и ставете ги во сад со путер за да не се лепат. Оставете малку да се оладат 5 минути, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во