Рецепти
Вареники со вишни Ана Ѓорова

Традиционален украински рецепт за ужина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(2 Чаши)

Јајце(1 )

Маргарин(120 Грама)

Брашно(5 Чаши)

Сол(1 Супена лажица)

Вишни(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Измешајте со миксер млеко, јајца, маргарин, сол и 3 чаши брашно. Мешајте додека смесата не се соедини, па постепено додавајте ги останатите 2 чаши брашно во смесата. Оставете смесата да отстои во на собна температура 30 минути до 1 час.
  2. Во меѓувреме, исчистете ги вишните од семки (или употребете готови свежи вишни во конзерва без семки) и исцедете ги од сокот.
  3. Од тестото исечете 4 делови. Земете го првиот дел и измесете го со сукало додавајќи брашно за да не се лепи, па употребете кружен сад за оформување колачи или пак обична стаклена чаша и направете кругови. Постапката повторете ја со останатите делови тесто.
  4. Во секое крукче ставете по 2-3 вишни и формирајте половина круг поклопувајќи го тестото (како равиоли) и ставајте ги во набрашнет сад едно до друго.
  5. Во длабоко тенџере завријте вода и ставете 30 од парчињата да се варат. Мешајте ги со лажица и варете 5-7 минути додека не испловат на површина на тенџерето. Со цедалка вадете ги од вода и ставете ги во сад со путер за да не се лепат. Оставете малку да се оладат 5 минути, па послужете.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: