Рецепти
Вареники со вишни Ана Ѓорова

Традиционален украински рецепт за ужина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(2 Чаши)

Јајце(1 )

Маргарин(120 Грама)

Брашно(5 Чаши)

Сол(1 Супена лажица)

Вишни(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Измешајте со миксер млеко, јајца, маргарин, сол и 3 чаши брашно. Мешајте додека смесата не се соедини, па постепено додавајте ги останатите 2 чаши брашно во смесата. Оставете смесата да отстои во на собна температура 30 минути до 1 час.
  2. Во меѓувреме, исчистете ги вишните од семки (или употребете готови свежи вишни во конзерва без семки) и исцедете ги од сокот.
  3. Од тестото исечете 4 делови. Земете го првиот дел и измесете го со сукало додавајќи брашно за да не се лепи, па употребете кружен сад за оформување колачи или пак обична стаклена чаша и направете кругови. Постапката повторете ја со останатите делови тесто.
  4. Во секое крукче ставете по 2-3 вишни и формирајте половина круг поклопувајќи го тестото (како равиоли) и ставајте ги во набрашнет сад едно до друго.
  5. Во длабоко тенџере завријте вода и ставете 30 од парчињата да се варат. Мешајте ги со лажица и варете 5-7 минути додека не испловат на површина на тенџерето. Со цедалка вадете ги од вода и ставете ги во сад со путер за да не се лепат. Оставете малку да се оладат 5 минути, па послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: