Рецепти
Вегетаријански бургер
Вегетаријански бургер со плескавица од црн грав, наут, овесни снегулки и зеленчук. Испробајте ја оваа вкусна варијанта за ручек и послужете со чаша ладно пиво.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(60 Милилитри)
Црвен кромид(1 помал )
Црни маслинки(5 )
Црвена бабура(2 )
Зелена пиперка(1 )
Кромид(0.5 Главица)
Црн грав(115 Грама)
Грав(115 Грама)
Наут(115 Грама)
Овесни снегулки(170 Грама)
Чили во прав(1/2 Кафена лажица)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
Кумин(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Јајце(1 )
Бургер леб(4 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во средна тава на умерен оган, загрејте 30 милилитри маслиново масло и пропржете ги исечканиот црвен кромид, другиот кромид, исечканите пиперки и маслинките. Пржете со постојано мешање додека зеленчуците не омекнат.
- Така подготвениот зеленчук, измешајте го со сварениот грав и наутот. Додајте го јајцето и овесните снегулки, а потоа убаво испасирајте ја смесата.
- Додајте ги сечканиот магдонос и зачините, убаво со дланките измешајте ја смесата и формирајте 4 плескавици. Ставете ги во чинија, покријте ги и оставете ги да отстојат во фрижидер 30 минути.
- Во тава на оган додајте го остатокот од маслото и пржете ги плескавиците по 2-3 минути од двете страни.
- Ставете ја готовата плескавица во бургер леб и послужете со свежа сезонска салата и чаша пиво.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во