Рецепти
Вегетаријански бургер Ана Ѓорова

Вегетаријански бургер со плескавица од црн грав, наут, овесни снегулки и зеленчук. Испробајте ја оваа вкусна варијанта за ручек и послужете со чаша ладно пиво.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(60 Милилитри)

Црвен кромид(1 помал )

Црни маслинки(5 )

Црвена бабура(2 )

Зелена пиперка(1 )

Кромид(0.5 Главица)

Црн грав(115 Грама)

Грав(115 Грама)

Наут(115 Грама)

Овесни снегулки(170 Грама)

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Бургер леб(4 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во средна тава на умерен оган, загрејте 30 милилитри маслиново масло и пропржете ги исечканиот црвен кромид, другиот кромид, исечканите пиперки и маслинките. Пржете со постојано мешање додека зеленчуците не омекнат.
  2. Така подготвениот зеленчук, измешајте го со сварениот грав и наутот. Додајте го јајцето и овесните снегулки, а потоа убаво испасирајте ја смесата.
  3. Додајте ги сечканиот магдонос и зачините, убаво со дланките измешајте ја смесата и формирајте 4 плескавици. Ставете ги во чинија, покријте ги и оставете ги да отстојат во фрижидер 30 минути.
  4. Во тава на оган додајте го остатокот од маслото и пржете ги плескавиците по 2-3 минути од двете страни.
  5. Ставете ја готовата плескавица во бургер леб и послужете со свежа сезонска салата и чаша пиво.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: