Рецепти
Вегетаријански бургер Ана Ѓорова

Вегетаријански бургер со плескавица од црн грав, наут, овесни снегулки и зеленчук. Испробајте ја оваа вкусна варијанта за ручек и послужете со чаша ладно пиво.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(60 Милилитри)

Црвен кромид(1 помал )

Црни маслинки(5 )

Црвена бабура(2 )

Зелена пиперка(1 )

Кромид(0.5 Главица)

Црн грав(115 Грама)

Грав(115 Грама)

Наут(115 Грама)

Овесни снегулки(170 Грама)

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Бургер леб(4 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во средна тава на умерен оган, загрејте 30 милилитри маслиново масло и пропржете ги исечканиот црвен кромид, другиот кромид, исечканите пиперки и маслинките. Пржете со постојано мешање додека зеленчуците не омекнат.
  2. Така подготвениот зеленчук, измешајте го со сварениот грав и наутот. Додајте го јајцето и овесните снегулки, а потоа убаво испасирајте ја смесата.
  3. Додајте ги сечканиот магдонос и зачините, убаво со дланките измешајте ја смесата и формирајте 4 плескавици. Ставете ги во чинија, покријте ги и оставете ги да отстојат во фрижидер 30 минути.
  4. Во тава на оган додајте го остатокот од маслото и пржете ги плескавиците по 2-3 минути од двете страни.
  5. Ставете ја готовата плескавица во бургер леб и послужете со свежа сезонска салата и чаша пиво.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: