Рецепти
Зељаница
Балканска пита од спанаќ со младо сирење и кајмак за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Спанаќ(1 Килограм)
Сирење(500 Грама)
Јајце(2 )
Кајмак(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Спанаќот добро се мие и се сечка ситно.
- Се става во сад, се додава младото сирење, кајмакот и малку млеко, па полека се меша.
- Јајцата пенасто се матат, па се додаваат во смесата со спанаќот. Се посолува по желба и со виљушка се меша за да се соединат сите состојки, но сирењето да не се претвори во каша.
- Корите за пита се делат на два еднакви дела.
- Соодветна, четириаголна тепсија се подмачкува со масло, па се реди една кора. Кората се попрскува со масло, па се става втора кора и така сè додека се искористат сите кори од првиот дел.
- Врз последната кора се истура смесата од спанаќ и добро се распоредува со лажица.
- Врз филот се става една кора, се попрскува со масло, па втората и сè така додека се потрошат сите кори.
- Питата се сече на коцки и се пече околу 45 минути во рерна, претходно загреана на 200°C.
- Ако сакате посочна пита, полијте ја со мешавина од млеко, путер и павлака и вратете ја уште 5 минути во рерна да ја впие течноста.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во