Рецепти
Зељаница Ана Ѓорова

Балканска пита од спанаќ со младо сирење и кајмак за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Спанаќ(1 Килограм)

Сирење(500 Грама)

Јајце(2 )

Кајмак(1 Супена лажица)

Млеко

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Спанаќот добро се мие и се сечка ситно.
  2. Се става во сад, се додава младото сирење, кајмакот и малку млеко, па полека се меша.
  3. Јајцата пенасто се матат, па се додаваат во смесата со спанаќот. Се посолува по желба и со виљушка се меша за да се соединат сите состојки, но сирењето да не се претвори во каша.
  4. Корите за пита се делат на два еднакви дела.
  5. Соодветна, четириаголна тепсија се подмачкува со масло, па се реди една кора. Кората се попрскува со масло, па се става втора кора и така сè додека се искористат сите кори од првиот дел.
  6. Врз последната кора се истура смесата од спанаќ и добро се распоредува со лажица.
  7. Врз филот се става една кора, се попрскува со масло, па втората и сè така додека се потрошат сите кори.
  8. Питата се сече на коцки и се пече околу 45 минути во рерна, претходно загреана на 200°C.
  9. Ако сакате посочна пита, полијте ја со мешавина од млеко, путер и павлака и вратете ја уште 5 минути во рерна да ја впие течноста.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: