Рецепти
Зелени њоки со лосос Ана Ристеска

Рецепт за домашни и необични њоки со спанаќ и лосос во вкусен доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Компирите сварете ги и додека се се уште топли, излупете ги и испасирајте ги. Ставете го брашното врз рамна површина и врз него додајте ги испасираните компири.
  2. Додајте 2 лажици рендан пармезан. Спанаќот сварете го, исцедете го и исечкајте го. Додајте го на пирето. Посолете го и започнете да ги мешате состојките, најнапред со лажица, а потоа и со раце, се додека не добиете мека и хомогена смеса.
  3. Лососот исечете го на долга квадратна лента со широчина 5-7 мм. Смесата од компири оформете ја во долгнавести широки ленти и на средината на сакоја ставете по една врвка од лосос. Затворете ја смесата врз лососот и притиснете ја со рацете за да добиете тркалезна врвка.
  4. Исечете ги врвките на парчиња долги 2,5 цм и ставете ги во еден сад.
  5. Исчистете ги младите кромитчиња, исечете ги на парченца и пржете ги на масло, малку посолени. Доматите исечете ги на половина, отстранете ги семките, а месото исечете го на тенки кришки. Додајте ги на кромитчињата заедно со малку вода, исечкан мајоран, па пржете ги 2 минути. На крајот посолете ги.
  6. Сварете ги њоките во посолена и зовриена вода, извадете ги со лажица-цедалка кога ќе испливаат на површината од водата и префрлете ги во тава, во која сте го растопиле путерот и сте ја пропржиле жалфијата. Потоа префрлете ги во топла чинија и сервирајте ги со сосот од домати.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: