Рецепти
Зелени њоки со лосос
Рецепт за домашни и необични њоки со спанаќ и лосос во вкусен доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Лосос(400 Грама)
Брашно(300 Грама)
Спанаќ(200 Грама)
Млад кромид(7 страка )
Домат(4 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Компирите сварете ги и додека се се уште топли, излупете ги и испасирајте ги. Ставете го брашното врз рамна површина и врз него додајте ги испасираните компири.
- Додајте 2 лажици рендан пармезан. Спанаќот сварете го, исцедете го и исечкајте го. Додајте го на пирето. Посолете го и започнете да ги мешате состојките, најнапред со лажица, а потоа и со раце, се додека не добиете мека и хомогена смеса.
- Лососот исечете го на долга квадратна лента со широчина 5-7 мм. Смесата од компири оформете ја во долгнавести широки ленти и на средината на сакоја ставете по една врвка од лосос. Затворете ја смесата врз лососот и притиснете ја со рацете за да добиете тркалезна врвка.
- Исечете ги врвките на парчиња долги 2,5 цм и ставете ги во еден сад.
- Исчистете ги младите кромитчиња, исечете ги на парченца и пржете ги на масло, малку посолени. Доматите исечете ги на половина, отстранете ги семките, а месото исечете го на тенки кришки. Додајте ги на кромитчињата заедно со малку вода, исечкан мајоран, па пржете ги 2 минути. На крајот посолете ги.
- Сварете ги њоките во посолена и зовриена вода, извадете ги со лажица-цедалка кога ќе испливаат на површината од водата и префрлете ги во тава, во која сте го растопиле путерот и сте ја пропржиле жалфијата. Потоа префрлете ги во топла чинија и сервирајте ги со сосот од домати.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во