Рецепти
Зелник со сирење Ана Ѓорова

Македонски вкусен зелник

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Вода(200-300 Милилитри)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Сирење(50 Грама)

Кисело млеко(1 Пакување)

Јајце(5 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

ТЕСТО:

  1. Од брашното, солта, топлата вода, оцетот и маслото замесете тесто и поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го на мали кори и попрскајте го со растопен маргарин.
  2. Расуканите кори се редат една врз друга, по 5 кори на две места. Горните (последните) кори не се премачкуваат со маргарин. Тестото се остава во фрижидер да отстои 1-2 часа.

ФИЛ:

  1. Киселото млеко се меша со иситнетото сирење и се додаваат петте јајца.
  2. Се промешува. Филот може да биде и од спанаќ, јајца, урда или од кисела зелка со парчиња свинско месо.

КОРИ:

  1. Кога ќе отстои тестото, еден дел се расукува во кора голема колку округлата тепсија. Другата кора со сукало треба да се растегне за да биде тенка.
  2. На тепсијата се става прво едната кора, се реди од филот, па се става и втората кора, потоа се ниша лево-десно за да биде набрана. На краевите се прави венец.
  3. Зелникот се попрскува со масло и со растопен маргарин. Се пече на 200°C додека да зарумени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: