Рецепти
Зелник со сирење Ана Ѓорова

Македонски вкусен зелник

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Вода(200-300 Милилитри)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Сирење(50 Грама)

Кисело млеко(1 Пакување)

Јајце(5 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

ТЕСТО:

  1. Од брашното, солта, топлата вода, оцетот и маслото замесете тесто и поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го на мали кори и попрскајте го со растопен маргарин.
  2. Расуканите кори се редат една врз друга, по 5 кори на две места. Горните (последните) кори не се премачкуваат со маргарин. Тестото се остава во фрижидер да отстои 1-2 часа.

ФИЛ:

  1. Киселото млеко се меша со иситнетото сирење и се додаваат петте јајца.
  2. Се промешува. Филот може да биде и од спанаќ, јајца, урда или од кисела зелка со парчиња свинско месо.

КОРИ:

  1. Кога ќе отстои тестото, еден дел се расукува во кора голема колку округлата тепсија. Другата кора со сукало треба да се растегне за да биде тенка.
  2. На тепсијата се става прво едната кора, се реди од филот, па се става и втората кора, потоа се ниша лево-десно за да биде набрана. На краевите се прави венец.
  3. Зелникот се попрскува со масло и со растопен маргарин. Се пече на 200°C додека да зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: