Рецепти
Зелник со сирење
Македонски вкусен зелник
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Вода(200-300 Милилитри)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
Масло(1/2 Чаша)
Сирење(50 Грама)
Кисело млеко(1 Пакување)
Јајце(5 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути
ТЕСТО:
- Од брашното, солта, топлата вода, оцетот и маслото замесете тесто и поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го на мали кори и попрскајте го со растопен маргарин.
- Расуканите кори се редат една врз друга, по 5 кори на две места. Горните (последните) кори не се премачкуваат со маргарин. Тестото се остава во фрижидер да отстои 1-2 часа.
ФИЛ:
- Киселото млеко се меша со иситнетото сирење и се додаваат петте јајца.
- Се промешува. Филот може да биде и од спанаќ, јајца, урда или од кисела зелка со парчиња свинско месо.
КОРИ:
- Кога ќе отстои тестото, еден дел се расукува во кора голема колку округлата тепсија. Другата кора со сукало треба да се растегне за да биде тенка.
- На тепсијата се става прво едната кора, се реди од филот, па се става и втората кора, потоа се ниша лево-десно за да биде набрана. На краевите се прави венец.
- Зелникот се попрскува со масло и со растопен маргарин. Се пече на 200°C додека да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во