Рецепти
Летен ѓувеч Ана Ѓорова

Гурмански летен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(1 шолјичка пасиран )

Ориз(1 шолјичка )

Зеленчук за ѓувеч(1 Пакување)

Кромид(2 Главици)

Мешано мелено месо(300 Грама)

Компир(1/2 Килограм)

Сол

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Една главица кромид ситно се сечка и се пржи во масло.
  2. Се додаваат меленото месо, малку сув зачин, бибер и кратко се пржи.
  3. Огноотпорниот сад се попрскува со масло и во него се редат резанки сечкан кромид.
  4. Врз нив се истура половина ќесичка мешан зеленчук за ѓувеч, малку ориз и се додава втората половина од зеленчукот. Се посолува.
  5. Одозгора се распоредува меленото месо и се редат крукчиња компир. Се прелива со пасиран домат и се попрскува со масло.
  6. Се поклопува и се пече на силен оган половина час, а потоа уште 1,5 час на 150°C.
Слатко од вишни
Шери бомбици
Локум бомбици
Подварок со куркума
Печурки со јајца
Крем супа од тиква и компир
Овесни барови со смокви
Солена пита со маслинки
Макало од кисело млеко
Печени фалафел ќофтиња со сос
Смути од грозје
Сок од јаболко
Ќофтиња со пилешко и пармезан
Фетучини со песто сос
Десерт кус-кус
Фритата со домат, туна и сирење
Чорба од пилешки гради
Печурки во крцкаво тесто
Турски ѓевречиња (посно)
Пита од лиснато тесто
Полнети мисиркини гради
Свински кременадли со сос од шампињони
Полнет леб
Џем од капини
Мармалад од јаболки
Торта со суво овошје и костени
Чорба со печурки и чадена сланина
Супа од пилешки дроб
Сутлијаш со банана
Абисински колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: