Рецепти
Лимон ролат Ана Ристеска

Освежителен десерт со ванила пудинг, кафе и бадеми со арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце((за пандишпан) 6 )

Лимон((за пандишпан) 1 )

Шеќер((за пандишпан) 7 Супени лажици)

Брашно((за пандишпан) 5 Супени лажици)

Мелени бадеми((за пандишпан) 3 Супени лажици)

Ванилин шеќер((за пандишпан) 1 )

Прашок за печиво((за пандишпан) 1 )

Шеќер((за фил) 3 Супени лажици)

Мед((за фил) 2 Супени лажици)

Инстант кафе во прав((за фил) 1 Супена лажица)

Млеко((за фил) 200 Милилитри)

Путер((за фил) 100 Грама)

Шеќер во прав((за фил) 100 Грама)

Маргарин((за фил) 50 Грама)

Јајце((за фил) 3 )

Мелени бадеми((за фил) 3 Супени лажици)

Пудинг од ванила((за фил) во прав 1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Започнуваме со подготовка на пандишпанот. Во сад за матење ги ставаме јајцата и шеќерот и матиме со миксер додека шеќерот не се растопи.
  2. На ситната страна од рендето во садот рендаме кора од лимон. Ги додаваме брашното, мелените бадеми, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер и мешаме додека смесата не се соедини.
  3. Ја нанесуваме смесата во тава за печење обложена со хартија, тавата ја ставаме во рерна и печеме 30 минути на 180 степени. Тавата ја вадиме од рерна, го вадиме пандишпанот од тавата и во навлажнета кујнска крпа го свиткуваме ролатот.
  4. Започнуваме со подготовка на филот. Во сад за матење со миксер ги матиме јајцата и медот. Во садот со шеќерот ги додаваме инстант кафето и 70 мл млеко и промешуваме.
  5. Во тенџере ги ставаме прашокот за пудинг, преостанатото млеко, размешаното инстант кафе и изматените јајца и промешуваме. Го ставаме тенџерто на оган, непрекинато мешаме и вариме додека кремот не ја добие потребната густина.
  6. Во садот за матење со путерот и маргаринот го додаваме шеќерот во прав и матиме со миксер додека смесата не стане пенаста. Ги додаваме изладениот крем од тенџерето и мелените бадеми и матиме додека филот не се соедини.
  7. Омекнатиот пандишпан го одвиткуваме од крпата и му ја одлепуваме хартијата. Го премачкуваме пандишпанот со фил и со помош на хартијата виткаме ролат. Го ставаме ролатот на послужавник и го премачкуваме со преостанатиот фил.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: