Рецепти
Лиснати погачки Ана Ѓорова

Домашно лиснато печиво што може да го послужите како додаток со секакви јадења или како предјадење за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Чаша)

Масло(1 филџан )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол

Брашно(по потреба )

Маргарин(1 коцка )

Јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Се замесува тесто од брашно, една чаша вода, еден филџан масло, една лажица оцет и малку сол.
  2. Добро се меси и потоа се расукува кора.
  3. Маргаринот се дели на 4 дела. Кората се мачка со 1/4 од маргаринот, потоа се преклопува од двете страни и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

01

4. Повторно се расукува кора и таа се премачкува со маргарин, па се преклопува исто како првиот пат и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

5. Истото се повторува уште двапати.

6. На крајот се расукува кора и таа се сече во форма на четириаголници.

02

7. Секој четириаголник се преклопува и се реди во подмачкана тепсија.

8. Одозгора така преклопените четириаголници се премачкуваат со изматено јајце, па им се наросува сусам.

9. Се печат 30 минути на 200 степени.

Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: