Рецепти
Мексикански омлет Ана Ѓорова

Традиционален мексикански појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(2 )

Кромид(1 Главица)

Зелена бабура(1 )

Лук(2 Чешниња)

Чили сос(1/2 Кафена лажица)

Кумин(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Црн грав(150 Грама)

Јајце(4 )

Тортиљи(4 )

Фета сирење(1/2 Чаша)

Коријандер(1-2 Китки)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Подгответе го сосот: изрендајте ги кромидот и доматите. Измешајте ги со ситно сечканата бабура, 1 исечкано чешне лук, чили сосот, куминот, сол и бибер. Смесата пропржете ја во тава со 2 лажици масло, околу 3 минути додека малку не се згусне.
  2. Готовиот сос ставете го во сад настрана, а во тавата ставете 1 исечкано и изгмечено чешне лук со црниот грав. Посолете по вкус и додајте 1/2 чаша топла вода. Гответе на тивко, пасирајќи го гравот со вилушка.
  3. Во меѓувреме во друга тава ставете лажица-две масло и испржете ги јајцата на око. Зачинете со бибер.
  4. Тортиљите загрејте ги од двете страни и наредете ги во чинии за послужување. Ставете врз секоја тортиља по едно јајце на око, ставете од црниот грав, потоа од сосот и од претходно издробеното фета сирење. Наросете одозгора исечкан коријандер и послужете со останатиот сос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: