Рецепти
Бадникова погача (посно) Ана Ѓорова

Традиционален рецепт како дел од бадниковата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Масло(10 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(3 Кафени лажици)

Брашно(700 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во топлата вода го ставаме квасецот и шеќерот.
  2. Потоа го ставаме брашното, маслото и солта и размесуваме добро. Тестото убаво треба да се меси за да биде меко и сипкасто.
  3. Постепено се додава брашно и да се меша со лажица додека тестото не стане густо.
  4. Полијте со 3 лажици масло за тестото да биде лепливо и меко.
  5. Покријте го и оставете го на топло место да стаса околу 20 до 30 минути.
  6. Извадете го тестото и размесете го малку со рацете да биде како тенка лепиња.
  7. Ставете ја погачата во сад за печење, само краевите свиткајте ги и избоцкајте ја со вилушка, со четка премачкајте ја со масло и оставете 20 минути да отстои.
  8. Уклучете ја рерната да загрее на 200 степени и ставете ја погачата да се пече.
  9. По 25 минути печење, треба да порумени и да биде готова.
  10. Печената погача извадете ја од рерната малку попрскајте ја со вода, ставете ја во крпа додека не ја поставите за јадење.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: