Рецепти
Американски палачинки со овошје Ана Ѓорова

Испробајте ги овие лесни и вкусни палачинки што освен со овошје, може да ги послужите со крем или со мармалад, а и во разни други комбинации. Искористете ја фантазијата.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1½ Чаша)

Прашок за печиво(3½ Кафени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Путер(растопен 3 лажици )

Јајце(1 )

Млеко(1¼ Чаша)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Измешајте го брашното, печивото, солта и шеќерот во еден поголем сад.
  2. Путерот растопете го и додајте го со сувите состојки, па додајте ги и јајцата и млекото. Матете со жица додека се соединат состојките. Оставете ја смесата настрана 5 минути.
  3. Во меѓувреме во голема тава загрејте масло.
  4. Од смесата со помала кутлача вадете палачинки. Не треба да бидат како класичните палачинки, распоредени низ целата тава, туку ставете од смесата само во средината и малку зголемете. Палачинките треба да бидат помали и подебели.
  5. Пржете ги по 2-3 минути, односно додека забележите како на страните и во центарот на секоја палачинка се создаваат меурчиња. Потоа превртете и пржете на другата страна уште 1-2 минути, додека убаво заруменат.
  6. Готовите палачинки посипете ги со мед и послужете ги со џем од овошје или со свежи парчиња овошје и чаша млеко.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: