Рецепти
Американски палачинки во сос од јагоди Ана Ѓорова

Вкусни палачинки со овошен прелив што може да ги подготвите како појадок со чаша млеко или за десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Јајце(1 )

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Вода(100 милилитри (за прелив) )

Шеќер(100 грама (за прелив) )

Јагоди(250 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Маргаринот треба да се стопи на оган и да се олади, па во него се додава јајцето и се мати со виљушка.
  2. Во поголем сад се става брашното, печивото, сол и шеќер, па се додава измешаниот маргарин и млекото и сè заедно се меша со лажица или со жица за матење. Не мора многу да се меша бидејќи иако има грутчиња, тие при печењето ќе се разредат.
  3. Се печат на загреана тава премачкана со маргарин, а пред да се стави нова палачинка, тавата се мачка со маргаринот.
  4. Преливот се подготвува од водата, шеќерот, ванилата и медот, се вари околу 15 минути да се згусне како шербет.
  5. Јаготките се блендираат во блендер, им се додава сварениот шербет и уште малку се блендира.
  6. Се сервира во чинија, секоја палачинка се мачка со прелив и се декорира со јаготки.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: