Рецепти
Векна од портокал Ана Ѓорова

Вкусен десерт што се подготвува многу брзо и лесно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Маргарин(50 Грама)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Кандирана кора од портокал(од 2 портокала )

Сок од портокал(180 Милилитри)

Лешник(дробени 50 Грама)

Црно чоколадо(50 Грама)

Суви брусници(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Чоколадото се сечка на коцки и се меша во сад со брусниците, лешниците, печивото, јајцата, кандираната кора од 2 портокали, шеќерот, маргаринот, брашното и сокот од портокал.
  2. Сите состојки добро се месат со рака за да се соединат.
  3. На набрашнета работна маса се замесува тестото и од него се прави долгнавеста форма.
  4. Се става во праоаголен калап намастен со маргарин и обложен со хартија за печење.
  5. Колачот се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  6. Откако ќе се испече, се вади од хартијата за печење, се сече на парчиња и се посипува со шеќер во прав.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: