Рецепти
Гурабии со гриз Ана Ѓорова

Вкусните бабини колачиња што одлично одат со кафе или чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(160 Грама)

Шеќер(1 Супена лажица)

Масло(50 Милилитри)

Јајце(1 )

Брашно(50 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 пакетче (за шербет) )

Шеќер во прав(200 г (за шербет) )

Вода(40 мл (за шербет) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Изматете ги добро со миксер јајцето и шеќерот додека шеќерот се растопи.
  2. Додајте ги гризот, маслото, печивото и брашното, па целата смеса замесете ја со дланките да се соедини.
  3. Од смесата формирајте топчиња со големина на орев, малку сплескајте ги и наредете ги во тава за печење намастена со масло.
  4. Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  5. Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере на оган ставете ги шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и водата, промешајте и варете додека шеќерот целосно се растопи.
  6. Печените гурабии прелијте ги со шербет, вратете ги во рерна и допечете ги уште 5 минути на 150°C.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: