Рецепти
Кростата од кајсии Ана Ѓорова

Колач со мармалад и мелени бадеми. Погоден и за појадок со чаша млеко.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1/4 Пакување)

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(280 Грама)

Јајце(3 )

Кисела павлака(2 Супени лажици)

Мармалад од кајсии(150 Грама)

Мелени бадеми(250 Грама)

Лимон(1/2 )

Ванилин шеќер(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Измешајте ги брашното, прашакот за печиво, маргаринот, 80 грама шеќер, жолчките од јајце и киселата павлака и со дланките замесете тесто.
  2. Тестото поделете го на два дела од кои едниот подолем дел расукајте го со дебелина од 1 сантиметар, ставете го во округла тепсија, прободете го со вилушка на површината и печете го 20 минути на температура од 220°C, така што да биде половично испечено.
  3. Во меѓувреме расукајте го другиот мал дел и со нож исечете го во тенки ленти од прилика 1 см.
  4. Белките изматете ги со миксер во цврст снег, додајте го шеќерот, сокот и кората од лимонот, ванилиниот шеќер и мелените бадеми.
  5. Половично испеченото тесто извадете го од рерна и премачкајте го со филот од бадеми, потоа одозгора со мармаладот, а по врвовите наросете дополнително мелени бадеми по желба.
  6. Одозгора наредете ги лентите од тестото паралелно од двете страни и премачкајте ги со малку масло.
  7. Тестото вратете го повторно во рерна да се пече на 200°C додека не добие убава боја.
  8. Печената кростата сечете ја на триаголници и послужете ја топла.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: