Рецепти
Ајвар ролат со фил
Интересен домашен рецепт што е одличен за појадок, како мезе и за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Брашно(3 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ајвар(3 Супени лажици)
Јогурт(100 Милилитри)
Павлака(1 )
Свежи шампињони(50 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Пилешка салама(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во длабок сад изматете ги јајцата со миксер, па додајте ги брашното, печивото и ајварот и измешајте со лажица.
- Смесата претурете ја во плех обложен со хартија за печење и печете ја 15 минути во загреана рерна.
- Откако ќе се испече, извадете ја смесата врз влажна крпа и завиткајте ролат.
- Во меѓувреме припремете го филот: во сад измешајте ги павлаката, сечканата салама, кашкавалот и исечканите печурки додека добиете хомогена смеса.
- Кога ролатот ќе се олади, одвиткајте го од крпата, премачкајте го со филот (саламата и кашкавалот наместо да ги сечкате, може да ги наредите и на парчиња врз филот) и исечете го на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во