Рецепти
Англиска пита со бадеми
Слатко уживање што одлично оди со вашето омилено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Мелени бадеми(150 Грама)
Бадеми(150 Грама)
Џем од јагоди(150 Грама)
Брашно(30 Грама)
Шеќер во прав(150 Грама)
Јајце(4 )
Лимон(1 )
Путер(125 Грама)
Екстракт од бадем(1 Супена лажица)
Екстракт од ванила(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- На набрашнета површина од двете парчиња лиснато тесто со сукало развлечете кори. Ставете ги една врз друга и уште малку развлечете ги.
- Ставете ги во тркалезна тава за печење обложена со хартија и со виљушката избодете ги на неколку места.
- Тавата ставете ја во рерна и печете 5 минути на 200 степени, па извадете ја од рерна.
- Една белка од јајце изматете ја со миксер и премачкајте го испеченото тесто, па потоа одозгора премачкајте со мармаладот.
- Во друг сад со миксер изматете ги путерот, шеќерот во прав и една жолчка од јајце. Едно по едно додавајте ги преостанатите 3 јајца и матете ги со миксерот.
- Додајте ги брашното и двата вида екстракт, ренданата кора од лимон и мелените бадеми, па матете за филот да се соедини.
- Премачкајте ја питата со филот и допечете ја уште половина час во рерната на иста температура.
- Врз питата нанесете ги бадемите и наросете ја со шеќер во прав.
- Вратете ја во рерната и допечете уште 5 минути на 150 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во