Рецепти
Англиски колачиња
Вкусен англиски појадок најчесто сервиран со џем, свежо овошје и чај со млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 Пакување)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Брашно(1 Кафена лажица)
Вода(топла 4 Супени лажици)
Брашно(500 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Млеко(325 Милилитри)
Јајце(1 )
Путер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 130 минути
- Набрашнете со малку брашно два плеха.
- Во еден сад мешајте ги квасецот, шеќерот, брашното и водата се додека не добиете фино тесто. Покријте го со фолија и оставете го 10 минути на ладно место.
- Во друг сад измешајте ги брашното и солта. Во брашното направете вдлабнатина и сипете го млекото, јајцето, растопениот путер, па добро измешајте ги. Потоа измешајте ги со смесата со квасец.
- Оставете го тестото покриено со крпа да отстои на топло место 1 час и 30 минути.
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Расукајте го тестото во дебелина од 1 см. Со помош на чаша вадете крукччиња со дијаметар од 7,5 см.
- Распоредете ги врз плеховите и оставете ги 10 минути на топло место. Потоа печете ги 10 минути.
- Може да ги сервирате премачкани со џем.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во