Рецепти
Англиски пудинг од лимони
Традиционален британски десерт со свежи лимони
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(50 Грама)
Несолен путер(50 Грама)
Шеќер во прав(225 Грама)
Лимон(2 )
Рендана кора од лимон(2 Супени лажици)
Јајце(4 )
Млеко(225 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C. Земете огноотпорен сад и намрсете го со путер.
- Ставете го останатиот путер на оган да се стопи и додајте го шеќерот, па убаво мешајте додека смесата не се изедначи. Потоа, додајте ги жолчките од јајцата, сокот и изренданата кора од исцедените лимони и мешајте.
- Постепено додавајте го брашното и млекото. Мешајте со мешалка додека смесата не се изедначи и не стане густа.
- Изматете ги белките и додајте ги во смесата од пудингот. Целата смеса додајте ја во огноотпорниот сад и ставете да се пече 40 минути или помалку, додека површината не потемне. Послужете го пудингот топол со шеќер во прав по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во