Рецепти
Бабин колач
Вкусен и ароматичен десерт по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Шеќер(3 Чаши)
Масло(3 Чаши)
Млеко(2 Чаши)
Брашно(8 Чаши)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Џем од сливи(5 Супени лажици)
Мелени бисквити(5 Супени лажици)
Портокал(1 )
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Јајцата се матат со шеќерот, се додаваат маслото и млекото, а потоа и брашното помешано со прашокот за печиво. Добро се соединува.
- Смесата се истура во плех обложен со хартија за печење и се пече во загреана рерна на 180 степени додека зарумени.
- За тоа време џемот се мати со мелениот кекс и се додава портокалот исечен на коцкички. Се миксира се.
- Пандишпанот се вади од рерна и се сече на два дела по ширина.
- Врз едниот дел се нанесува филот и се поклопува со друфиот дел.
- Се прелива со растопено чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во