Рецепти
Баклава од бадеми и ф’стаци со шербет од црвен портокал
Пробајте го и овој вид баклава кој е со малку поинаков вкус од вообичаено
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ф‘стаци(300 Грама)
Бадеми(150 Грама)
Готови кори(20 )
Шеќер(500 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Газирана вода(100 Милилитри)
Цитрон(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Се подготвува шербетот од 400 грама шеќер и 400 милилитри исцеден сок од црвен портокал.
- Бадемите се потпекуваат во рерна 15 минути и се мелат.
- Ф’стаците се мелат на крупно и се мешаат со бадемите, циметот и 100 грама шеќер.
- Маргаринот се топи и се меша со киселата вода. Во подмачкан плех се редат по пет кори, попрскани со маргарин и кисела вода, па се реди филот од ф’стаци.
- Наредената баклава се сече по желба и се пече на 180 степени околу 45 минути.
- Топлата баклава се прелива со изладениот шербет од црвен портокал
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во