Рецепти
Баклава од бадеми и ф’стаци со шербет од црвен портокал Ана Ѓорова

Пробајте го и овој вид баклава кој е со малку поинаков вкус од вообичаено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(300 Грама)

Бадеми(150 Грама)

Готови кори(20 )

Шеќер(500 Грама)

Цимет

Маргарин(250 Грама)

Газирана вода(100 Милилитри)

Цитрон(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Се подготвува шербетот од 400 грама шеќер и 400 милилитри исцеден сок од црвен портокал.
  2. Бадемите се потпекуваат во рерна 15 минути и се мелат.
  3. Ф’стаците се мелат на крупно и се мешаат со бадемите, циметот и 100 грама шеќер.
  4. Маргаринот се топи и се меша со киселата вода. Во подмачкан плех се редат по пет кори, попрскани со маргарин и кисела вода, па се реди филот од ф’стаци.
  5. Наредената баклава се сече по желба и се пече на 180 степени околу 45 минути.
  6. Топлата баклава се прелива со изладениот шербет од црвен портокал
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: