Рецепти
Баклава од бадеми и ф’стаци со шербет од црвен портокал Ана Ѓорова

Пробајте го и овој вид баклава кој е со малку поинаков вкус од вообичаено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(300 Грама)

Бадеми(150 Грама)

Готови кори(20 )

Шеќер(500 Грама)

Цимет

Маргарин(250 Грама)

Газирана вода(100 Милилитри)

Цитрон(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Се подготвува шербетот од 400 грама шеќер и 400 милилитри исцеден сок од црвен портокал.
  2. Бадемите се потпекуваат во рерна 15 минути и се мелат.
  3. Ф’стаците се мелат на крупно и се мешаат со бадемите, циметот и 100 грама шеќер.
  4. Маргаринот се топи и се меша со киселата вода. Во подмачкан плех се редат по пет кори, попрскани со маргарин и кисела вода, па се реди филот од ф’стаци.
  5. Наредената баклава се сече по желба и се пече на 180 степени околу 45 минути.
  6. Топлата баклава се прелива со изладениот шербет од црвен портокал
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: