Рецепти
Баклава од бадеми и ф’стаци со шербет од црвен портокал Ана Ѓорова

Пробајте го и овој вид баклава кој е со малку поинаков вкус од вообичаено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(300 Грама)

Бадеми(150 Грама)

Готови кори(20 )

Шеќер(500 Грама)

Цимет

Маргарин(250 Грама)

Газирана вода(100 Милилитри)

Цитрон(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Се подготвува шербетот од 400 грама шеќер и 400 милилитри исцеден сок од црвен портокал.
  2. Бадемите се потпекуваат во рерна 15 минути и се мелат.
  3. Ф’стаците се мелат на крупно и се мешаат со бадемите, циметот и 100 грама шеќер.
  4. Маргаринот се топи и се меша со киселата вода. Во подмачкан плех се редат по пет кори, попрскани со маргарин и кисела вода, па се реди филот од ф’стаци.
  5. Наредената баклава се сече по желба и се пече на 180 степени околу 45 минути.
  6. Топлата баклава се прелива со изладениот шербет од црвен портокал
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: