Рецепти
Баклава со чоколадо (посно)
Идеален десерт за оние што постат или за љубителите на чоколадото
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Сечкани ореви(500 Грама)
Посно црно чоколадо(2 Пакувања)
Вода(500 Милилитри)
Шеќер(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Земаме една кора, ја попрскуваме со масло, ставаме ред сечкани ореви, рендаме чоколадо низ целата кора и одозгора покиваме со друга кора.
- Така двете кори заедно се виткаат на тенко сукало. Откако ќе се свитка целата кора, се набира и се вади од сукалото. Кората ја редиме во плех. Постапката ја повторуваме со сите кори.
- Баклавата ја печеме, а во меѓувреме го подготвуваме шербетот од 400 грама шеќер и 500 милилитри вода кои ги ставаме во тенџере на оган и мешаме додека да се растопи шеќерот.
- Откако баклавата ќе се олади, се потура со врел шербет и се превртува од двете страни за убаво да впие од шербетот. Оставете ја така неколку минути за да впие.
- Баклавата исечете ја на парчиња, а и може да ја декорирате одозгора со мелени ореви и со чоколаден прелив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во