Рецепти
Баклава со чоколадо (посно) Ана Ѓорова

Идеален десерт за оние што постат или за љубителите на чоколадото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Сечкани ореви(500 Грама)

Посно црно чоколадо(2 Пакувања)

Масло

Вода(500 Милилитри)

Шеќер(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Земаме една кора, ја попрскуваме со масло, ставаме ред сечкани ореви, рендаме чоколадо низ целата кора и одозгора покиваме со друга кора.
  2. Така двете кори заедно се виткаат на тенко сукало. Откако ќе се свитка целата кора, се набира и се вади од сукалото. Кората ја редиме во плех. Постапката ја повторуваме со сите кори.
  3. Баклавата ја печеме, а во меѓувреме го подготвуваме шербетот од 400 грама шеќер и 500 милилитри вода кои ги ставаме во тенџере на оган и мешаме додека да се растопи шеќерот.
  4. Откако баклавата ќе се олади, се потура со врел шербет и се превртува од двете страни за убаво да впие од шербетот. Оставете ја така неколку минути за да впие.
  5. Баклавата исечете ја на парчиња, а и може да ја декорирате одозгора со мелени ореви и со чоколаден прелив.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: