Рецепти
Бетелман
Вкусен француски специјалитет прелесен за подготовка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леб(стар 200 Грама)
Шеќер во прав(150 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(400 Милилитри)
Цреши(600 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Искршете го лебот и ставете го во длабок сад.
- Сварете го млекото, додајте го во садот со лебот и мешајте ги заедно 1 минута.
- Кога лебот убаво ќе омекне после 1 час, додајте ги шеќерот и јајцата. Мешајте ги состојките со лажица.
- Смесата треба да има иста текстура како пире од компир.
- Извадете ги семките на црешите и додајте ги црешите во смесата. Повторно измешајте.
- Сад за печење убаво премачкајте го со путер. Сипете ја смесата во садот. Одозгора поросете лебни трошки и печете во загреана рерна на 180 степени околу 35-45 минути.
- Оставете колачот да се олади во садот во кој се печел и потоа послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во