Рецепти
Благи кифлички Ана Ѓорова

Благи кифлички со мармалад и ореви за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 Милилитри)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(250 Милилитри)

Квасец(1 коцка )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(3 Кафени лажици)

Брашно(1 Килограм)

Маргарин(1 )

Јајце(1 )

Мармалад од кајсии(или друг по желба )

Ореви(150 Грама)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се меша со малку млако млеко и се остава да нарасне.
  2. Се мешаат млекото, водата, маслото, шеќерот и солта со стасанитот квасец и се меси тесто.
  3. Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 8 топчиња.
  4. Од секое топче се расукува кружна кора, се сече на 8 триаголници и врз секој дел се става мармалад и јатка орев.
  5. Потоа триаголниците се виткаат како кифли, се премачкуваат со жолчка (изматена со виљушка) и врз нив се ставаат парченца маргарин.
  6. Се печат во загреана рерна на 250 степени додека заруменат. Испечените кифлички се валкаат во шеќер во прав.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: