Рецепти
Благи кифлички Ана Ѓорова

Благи кифлички со мармалад и ореви за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 Милилитри)

Млеко(250 Милилитри)

Масло(250 Милилитри)

Квасец(1 коцка )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(3 Кафени лажици)

Брашно(1 Килограм)

Маргарин(1 )

Јајце(1 )

Мармалад од кајсии(или друг по желба )

Ореви(150 Грама)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се меша со малку млако млеко и се остава да нарасне.
  2. Се мешаат млекото, водата, маслото, шеќерот и солта со стасанитот квасец и се меси тесто.
  3. Тестото се остава да стаса, а потоа се дели на 8 топчиња.
  4. Од секое топче се расукува кружна кора, се сече на 8 триаголници и врз секој дел се става мармалад и јатка орев.
  5. Потоа триаголниците се виткаат како кифли, се премачкуваат со жолчка (изматена со виљушка) и врз нив се ставаат парченца маргарин.
  6. Се печат во загреана рерна на 250 степени додека заруменат. Испечените кифлички се валкаат во шеќер во прав.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: