Рецепти
Божиќни цимет колачиња Ана Ѓорова

Декоративни празнични колачиња со одлична арома на цимет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Цимет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(125 Грама)

Јајце(1 )

Белка од јајце(1 )

Свеж сок од лимон(неколку капки )

Шеќер во прав(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Путерот извадете го од фрижидер за да омекне малку на собна температура, исечете го на коцки и со мискер изматете го заедно со брашното.
  2. Кога ќе добиете хомогена смеса, додајте лажичка цимет и прстофат сол и повторно измешајте.
  3. Потоа додајте го шеќерот и јајцето (претходно малку изматено со вилушка) и миксирајте додека да добиете густа смеса како песок.
  4. Со рака замесете тесто, убаво изработете го, направете топка и ставете ја во проѕирна фолија. Оставете го тестото 1 час во фрижидер.
  5. На набрашнета површина расукајте го тестото со дебелина околу 1 см и со метални форми на ѕвездички вадете колачиња.
  6. Печете ги во рерна на 170 степени, околу 7-8 минути.
  7. Во меѓувреме изматете ја со миксер белката во цврст снег, додајте 2-3 капки лимонов сок и шеќерот во прав. Повторно изматете додека добиете пенаста смеса.
  8. Со шлагот и со готварски шприц декорирајте ги печените цимет колачиња по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: