Рецепти
Божиќни цимет колачиња
Декоративни празнични колачиња со одлична арома на цимет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Цимет(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Шеќер(125 Грама)
Јајце(1 )
Белка од јајце(1 )
Свеж сок од лимон(неколку капки )
Шеќер во прав(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Путерот извадете го од фрижидер за да омекне малку на собна температура, исечете го на коцки и со мискер изматете го заедно со брашното.
- Кога ќе добиете хомогена смеса, додајте лажичка цимет и прстофат сол и повторно измешајте.
- Потоа додајте го шеќерот и јајцето (претходно малку изматено со вилушка) и миксирајте додека да добиете густа смеса како песок.
- Со рака замесете тесто, убаво изработете го, направете топка и ставете ја во проѕирна фолија. Оставете го тестото 1 час во фрижидер.
- На набрашнета површина расукајте го тестото со дебелина околу 1 см и со метални форми на ѕвездички вадете колачиња.
- Печете ги во рерна на 170 степени, околу 7-8 минути.
- Во меѓувреме изматете ја со миксер белката во цврст снег, додајте 2-3 капки лимонов сок и шеќерот во прав. Повторно изматете додека добиете пенаста смеса.
- Со шлагот и со готварски шприц декорирајте ги печените цимет колачиња по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во