Рецепти
Божиќни цимет колачиња Ана Ѓорова

Декоративни празнични колачиња со одлична арома на цимет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Цимет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Шеќер(125 Грама)

Јајце(1 )

Белка од јајце(1 )

Свеж сок од лимон(неколку капки )

Шеќер во прав(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Путерот извадете го од фрижидер за да омекне малку на собна температура, исечете го на коцки и со мискер изматете го заедно со брашното.
  2. Кога ќе добиете хомогена смеса, додајте лажичка цимет и прстофат сол и повторно измешајте.
  3. Потоа додајте го шеќерот и јајцето (претходно малку изматено со вилушка) и миксирајте додека да добиете густа смеса како песок.
  4. Со рака замесете тесто, убаво изработете го, направете топка и ставете ја во проѕирна фолија. Оставете го тестото 1 час во фрижидер.
  5. На набрашнета површина расукајте го тестото со дебелина околу 1 см и со метални форми на ѕвездички вадете колачиња.
  6. Печете ги во рерна на 170 степени, околу 7-8 минути.
  7. Во меѓувреме изматете ја со миксер белката во цврст снег, додајте 2-3 капки лимонов сок и шеќерот во прав. Повторно изматете додека добиете пенаста смеса.
  8. Со шлагот и со готварски шприц декорирајте ги печените цимет колачиња по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: