Рецепти
Бушави мафини
Вкусни и лесни декоративни мафини кои ќе ја разубават вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Шеќер(150 + 25 грама за глазурата )
Масло(125 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Брашно(280 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Путер(50 Грама)
Црно чоколадо(70 Грама)
Слатка павлака(100 Милилитри)
Кокосови снегулки(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Белката се одвојува од жолката. Белката се мати со шеќерот, па се додаваат жолчките една по една и се мати со миксер.
- Потоа се додаваат млекото, маслото, половина од брашното измешано со прашок за печиво. Се мати, а на крај се додава и преостанатото брашно.
- Вака приготвената смеса се истура во калапите за мафини.
- Колачите се печат 20 минути на 180 степени. Се оставаат да се изладат.
- Глазура: се топи путер и шеќер на пареа, се додава искршеното чоколадо, кога чоколадото ќе се растопи, се додава слатка павлака и се меша. Се остава глазурата да се излади.
- Горниот дел од мафините се потопува во глазурата, па се брцка во кокос.
- Готовите мафини се послужуваат изладени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во