Рецепти
Чанамасала Ана Ѓорова

Популарно јадење од индиската кујна од леблебија во зачинет сос од домати што обично се служи како главно јадење или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леблебија(500 грама непечена, може и од конзерва )

Кромид(2 Главици)

Чили во прав(1,5 Кафена лажица)

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Гарам масала (индиски мешан зачин)(1 Кафена лажица)

Лимон(1/2 )

Домат(3 )

Ѓумбир(едно мало парче )

Лук(6 Чешниња)

Семе од анасон(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во еден сад ставете ја леблебијата (ако користите свежа, непечена) и потопете ја во вода, па оставете ја да отстои осум часа или преку целата ноќ. Следниот ден варете ја додека омекне. Тргнете го садот настрана.
  2. Во тава ставете масло и пропржете го сечканиот кромид, па додајте ги сечканиот домат, ренданиот ѓумбир, лукот и варете додека омекне доматот.
  3. Оставете да се излади, па додајте ја мешавината од индиски зачини, семето од анасон, биберот, па измиксирајте во блендер. Ако е смесата густа, додајте малку од водата во која се вареше леблебијата.
  4. Потоа во оваа смеса додајте ја исцедената леблебија и оставете ја кратко да се вари, околу 5 минути. Зачинете со сол по вкус и послужете топло. Одлично е со индиски леб или ориз.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: