Рецепти
Чанамасала
Популарно јадење од индиската кујна од леблебија во зачинет сос од домати што обично се служи како главно јадење или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леблебија(500 грама непечена, може и од конзерва )
Кромид(2 Главици)
Чили во прав(1,5 Кафена лажица)
Коријандер(1/2 Кафена лажица)
Гарам масала (индиски мешан зачин)(1 Кафена лажица)
Лимон(1/2 )
Домат(3 )
Ѓумбир(едно мало парче )
Лук(6 Чешниња)
Семе од анасон(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во еден сад ставете ја леблебијата (ако користите свежа, непечена) и потопете ја во вода, па оставете ја да отстои осум часа или преку целата ноќ. Следниот ден варете ја додека омекне. Тргнете го садот настрана.
- Во тава ставете масло и пропржете го сечканиот кромид, па додајте ги сечканиот домат, ренданиот ѓумбир, лукот и варете додека омекне доматот.
- Оставете да се излади, па додајте ја мешавината од индиски зачини, семето од анасон, биберот, па измиксирајте во блендер. Ако е смесата густа, додајте малку од водата во која се вареше леблебијата.
- Потоа во оваа смеса додајте ја исцедената леблебија и оставете ја кратко да се вари, околу 5 минути. Зачинете со сол по вкус и послужете топло. Одлично е со индиски леб или ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во