Рецепти
Чоколаден колач со лешници Ана Ѓорова

Лесен колач што може да го послужите за гостите со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(240 Грама)

Шеќер во прав(250 Грама)

Путер(200 Грама)

Лешник(150 Грама)

Какао(30 Грама)

Црно чоколадо(150 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Јајце(4 )

Рум(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто изматете ги шеќерот во прав со прстофат сол и путерот (претходно оставен на собна температура да омекне).
  2. Во смесата додавајте ги и жолчките, па мешајте со дрвена лажица и додавајте ги и брашното измешано со какаото, чоколадото искршено на парчиња, лешниците крупно исечени, румот, медот и белките (претходно изматени со миксер во цврст снег).
  3. Така подготвената смеса претурете ја во намастено и набрашнето тавче и печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  4. На половина од печењето, покријте го колачот со алуминиумска фолија да не загоре одозгора, па продолжете да печете.
  5. Пред сервирање, оставете го колачот да се олади, па послужете го со шеќер во прав, сладолед или овошје.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: