Рецепти
Чоколаден колач со лешници Ана Ѓорова

Лесен колач што може да го послужите за гостите со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(240 Грама)

Шеќер во прав(250 Грама)

Путер(200 Грама)

Лешник(150 Грама)

Какао(30 Грама)

Црно чоколадо(150 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Јајце(4 )

Рум(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто изматете ги шеќерот во прав со прстофат сол и путерот (претходно оставен на собна температура да омекне).
  2. Во смесата додавајте ги и жолчките, па мешајте со дрвена лажица и додавајте ги и брашното измешано со какаото, чоколадото искршено на парчиња, лешниците крупно исечени, румот, медот и белките (претходно изматени со миксер во цврст снег).
  3. Така подготвената смеса претурете ја во намастено и набрашнето тавче и печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  4. На половина од печењето, покријте го колачот со алуминиумска фолија да не загоре одозгора, па продолжете да печете.
  5. Пред сервирање, оставете го колачот да се олади, па послужете го со шеќер во прав, сладолед или овошје.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: