Рецепти
Чоколаден колач со лешници Ана Ѓорова

Лесен колач што може да го послужите за гостите со кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(240 Грама)

Шеќер во прав(250 Грама)

Путер(200 Грама)

Лешник(150 Грама)

Какао(30 Грама)

Црно чоколадо(150 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Јајце(4 )

Рум(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто изматете ги шеќерот во прав со прстофат сол и путерот (претходно оставен на собна температура да омекне).
  2. Во смесата додавајте ги и жолчките, па мешајте со дрвена лажица и додавајте ги и брашното измешано со какаото, чоколадото искршено на парчиња, лешниците крупно исечени, румот, медот и белките (претходно изматени со миксер во цврст снег).
  3. Така подготвената смеса претурете ја во намастено и набрашнето тавче и печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  4. На половина од печењето, покријте го колачот со алуминиумска фолија да не загоре одозгора, па продолжете да печете.
  5. Пред сервирање, оставете го колачот да се олади, па послужете го со шеќер во прав, сладолед или овошје.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: