Рецепти
Чоколаден колач со лешници
Лесен колач што може да го послужите за гостите со кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(240 Грама)
Шеќер во прав(250 Грама)
Путер(200 Грама)
Лешник(150 Грама)
Какао(30 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
Јајце(4 )
Рум(1 Супена лажица)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Со миксер пенасто изматете ги шеќерот во прав со прстофат сол и путерот (претходно оставен на собна температура да омекне).
- Во смесата додавајте ги и жолчките, па мешајте со дрвена лажица и додавајте ги и брашното измешано со какаото, чоколадото искршено на парчиња, лешниците крупно исечени, румот, медот и белките (претходно изматени со миксер во цврст снег).
- Така подготвената смеса претурете ја во намастено и набрашнето тавче и печете во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
- На половина од печењето, покријте го колачот со алуминиумска фолија да не загоре одозгора, па продолжете да печете.
- Пред сервирање, оставете го колачот да се олади, па послужете го со шеќер во прав, сладолед или овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во