Рецепти
Чоколадни лава мафини Ана Ѓорова

Чоколадни мафини кои се тврди однадвор, а во внатрешноста со течна чоколадна лава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно чоколадо(120 Грама)

Путер(120 Грама)

Шеќер во прав(100 Грама)

Брашно(6 Супени лажици)

Јајце(2 )

Жолчка од јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Намачкајте ги калапите за кафини со маргарин или путер.
  2. Во подлабок сад ставете го путерот и на загреана рингла на тивко растопете го со повремено мешање. Потоа додајте го кршеното чоколадо и мешајте додека да се растопи, па тргнете од оган.
  3. Во растопената чоколадна смеса додајте го шеќерот во прав и мешајте додека да се соедини смесата.
  4. Потоа додајте ги и јајцата и жолчките и мешајте со миксер за убаво да се изматат јајцата. Постепено додавајте го брашното и добро мешајте со лажица.
  5. Во секој од намастените калапи ставете од смесата, меѓутоа не ги полнете до врвот.
  6. Печете ги колачите во загреаната рерна околу 10 минути, така што однадвор се цврсти, а внатре течни и меки. Внимателно одделете ги од калапите и превртете ги во чинија. Ако едно парче пресечете со лажица, одвнатре треба да истече чоколадната лава. Наросете ги со шеќер во прав.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: