Рецепти
Чоколадни корпички со малини
Ако сте вистински љубители на чоколадо – овој рецепт не го прескокнувајте!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- 160 грама чоколадо стопете го на пареа. Откога ќе се стопи, додајте уште 40 грама чоколадо и мешајте додека и тоа не се стопи.
- 6 алуминиумски корпички наполнете ги малку помалку од половина со чоколадото. Ротирајте ги за сите страни да бидат убаво прикриени со чоколадо. Вишокот чоколадо вратете го во садот.
- Превртете ги корпичките наопаку и ставете ги во фрижидер околу 30 минути.
- 150 грама малини и 50 грама шеќер ставете ги во тенџере и гответе ги на умерена температура. Дозволете да почне да врие и гответе уште 5-10 минути. Пирето од малини процедете го на цедалка за да ги отстраните семките и тргнете го настрана.
- 200 грама чоколадо стопете го на пареа. Откога ќе се стопи, додајте го процеденото пире од малини и убаво промешајте
- 300 грама хопла ставете во еден сад и матете со електричен миксер додека не се формира шлаг.
- Стопеното чоколадо со малини ставете го во изматениот шлаг и убаво соединете ги со шпатула.
- Извадете ги алуминиумските корпички со чоколадо од фрижидер и внимателно извадете го чоколадото (засечете ги малку калапчињата за полесно да можете да ги извадите).
- Чоколадните корпички наполнете ги со чоколадниот фил и ставете ги во фрижидер околу 2 часа.
- Извадете ги од фрижидер, наредете свежи малини на површината, поросете со малку шеќер во прав и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во