Рецепти
Џем од кајсии Ана Ѓорова

Необичен џем од кајсии, суво грозје и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(1 Килограм)

Суво грозје(100 Грама)

Рум(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Килограм)

Бадеми(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Измиеното суво грозје потопете го во млака вода и по желба измешајте го со малку рум.
  2. Зрелите и неоштетени кајсии измијте ги, излупете ги и исечете ги на коцки, а потоа ставете ги во тенџере на оган и варете ги заедно со шеќерот мешајќи.
  3. Додајте ги сувото грозје, бадемите без лушпа и гответе уште 3 минути.
  4. Џемот распоредете го во стерилизирани тегли и затворете ги (оваа доза е за 4 тегли од по 2.5 децилитри).
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: