Рецепти
Џем од кајсии
Необичен џем од кајсии, суво грозје и бадеми
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кајсија(1 Килограм)
Суво грозје(100 Грама)
Рум(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Килограм)
Бадеми(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Измиеното суво грозје потопете го во млака вода и по желба измешајте го со малку рум.
- Зрелите и неоштетени кајсии измијте ги, излупете ги и исечете ги на коцки, а потоа ставете ги во тенџере на оган и варете ги заедно со шеќерот мешајќи.
- Додајте ги сувото грозје, бадемите без лушпа и гответе уште 3 минути.
- Џемот распоредете го во стерилизирани тегли и затворете ги (оваа доза е за 4 тегли од по 2.5 децилитри).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во