Рецепти
Џем од кајсии Ана Ѓорова

Необичен џем од кајсии, суво грозје и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(1 Килограм)

Суво грозје(100 Грама)

Рум(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Килограм)

Бадеми(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Измиеното суво грозје потопете го во млака вода и по желба измешајте го со малку рум.
  2. Зрелите и неоштетени кајсии измијте ги, излупете ги и исечете ги на коцки, а потоа ставете ги во тенџере на оган и варете ги заедно со шеќерот мешајќи.
  3. Додајте ги сувото грозје, бадемите без лушпа и гответе уште 3 минути.
  4. Џемот распоредете го во стерилизирани тегли и затворете ги (оваа доза е за 4 тегли од по 2.5 децилитри).
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: