Рецепти
Џем од капини Ана Ѓорова

Домашен џем од свежи капини – вкусно и слатко задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Капини(1 Килограм)

Лимон(1 )

Шеќер(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Капините добро измијте ги и исушете ги, потоа ставете ги во сад со шеќерот и сокот од лимон, измешајте, покријте и оставете ги да отстојат преку ноќ.
  2. Утредента ставете ги во тенџере на оган и гответе ги мешајќи со дрвена лажица. Ако се прави пена одозгора, отстранете ја со лажицата.
  3. По 30 минути варење, капнете од џемот на стаклена чинија за да ја проверите густината: ако не е доволно густа, продолжете со варењето.
  4. Џемот ставете го во стерилизирани тегли, затворете ги добро со капак, превртете ги и оставете ги додека џемот целосно се олади.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: