Рецепти
Џем од капини
Домашен џем од свежи капини – вкусно и слатко задоволство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Капините добро измијте ги и исушете ги, потоа ставете ги во сад со шеќерот и сокот од лимон, измешајте, покријте и оставете ги да отстојат преку ноќ.
- Утредента ставете ги во тенџере на оган и гответе ги мешајќи со дрвена лажица. Ако се прави пена одозгора, отстранете ја со лажицата.
- По 30 минути варење, капнете од џемот на стаклена чинија за да ја проверите густината: ако не е доволно густа, продолжете со варењето.
- Џемот ставете го во стерилизирани тегли, затворете ги добро со капак, превртете ги и оставете ги додека џемот целосно се олади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во