Рецепти
Домашен ликер од калинки
Ароматичен домашен аперитив
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Калинките исечете ги и излупете ги, така што ќе ги одвоите само јадливите семки.
- Ставете ги во подлабок сад и полијте ги со алкохолот.
- Затворете го добро садот и оставете го да отстои 10 дена на темно и ладно место.
- По 10 дена, во сад процедете го алкохолот, а зрната калинка стиснете ги за да добро се процеди течноста од нив.
- Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот и варете додека шеќерот се растопи и додека ја добиете потребната густина.
- Оставете го шербетот целосно да се олади, па промешајте го со процедениот алкохол.
- Ликерот (оладен) претурете го во чисти и суви стаклени шишиња, затворете ги со тапа и оставете ги да отстојат 1 месец пред употреба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во