Рецепти
Домашен пудинг од вишни и капини
Лесен и освежителен десерт за по ручекот кој одлично оди со чаша ладно црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Замрзнати вишни(300 грама )
Капини(замрзнати 300 грама )
Портокал(1 )
Шеќер(5 Супени лажици)
Лимон(1 )
Нишесте (пченкарен скроб)(5 Супени лажици)
Вода(70 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Шлаг во прав(2 ќесички )
Ванилин шеќер(2 ќесички )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Цедениот сок од портокалот ставете го во тенџере на оган заедно со шеќерот, ванилиниот шеќер, ренданата кора од лимон, капините и вишните.
- Во садот со густинот налејте ја водата и промешајте.
- Откако течноста со сокот од портокал ќе зоврие, додајте го размешаниот густин и мешајте со жица за матење додека пудингот ја добие потребната густина. Сервирајте го во стаклена чаша.
- Во друг сад со миксер изматете ги шлагот и млекото додека добиете цврст снег, па украсете го пудингот со шлаг и со чоколадни трошки. Може да го украсите и со свежи капини или вишни или друго овошје и со цимет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во