Рецепти
Домашна наполетанска пица Ана Ѓорова

Станете пица експерт и изненадете ги најблиските со кулинарските способности. Верувајте дека сите ќе бараат уште едно парче!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(12 Грама)

Доматен сос(500 Милилитри)

Моцарела сирење(400 Грама)

Босилек

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 20 часа за тестото

  1. Растопете го квасецот во вода на собна температура (ниту ладна, ниту топла).
  2. Ставете половина од брашното и мешајте со жица за матење додека добиете кремаста смеса.
  3. Потоа додајте го остатокот од брашното измешано со солта. Добро замесете го тестото со дланките подолго време (20-30 минути).
  4. Потоа добро измесеното тесто ставете го во форма на топка во набрашнет сад, покријте го со крпа или со проѕирна хартија и оставете го да стасува на собна температура 6-8 часа.
  5. Стасаното тесто повторно малку замесете го на набрашнета површина, потоа поделете го на три топки. Топките покријте ги повторно со проѕирна хартија и оставете ги 8-12 часа во фрижидер.
  6. Потоа во тенџере на оган ставете го доматниот сос со масло, сол, бибер и свежиот босилек и гответе го 10-тина минути на умерен оган.
  7. Моцарелата исечете ја на коцкички.
  8. Тестата извадете ги од фрижидер и оставете ги на собна температура 30 минути.
  9. Тестото расукајте го малку со сукало, а потоа развлечете го со прстите и дланките во форма на круг.
  10. Потоа ставете го во топло, кружно тавче (претходно загреано на рингла околу 10-тина минути). Премачкајте го со доматниот сос, додајте ја моцарелата, босилекот и одозгора посипете малку маслиново масло.
  11. Тавчето прво ставете го врз ринглата и оставете го 1-2 минути за тестото малку да набабри.
  12. Загрејте ја рерната на максимум. Решетката од рерната ставете ја на најгорниот дел. Тавата од рингла префрлете ја во рерната и печете ја кратко време додека моцарелата се растопи и се потпече тестото, но внимавајте да не изгори.
  13. Постапката повторете ја со сите теста.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: