Рецепти
Домино торта
Креативна и вкусна торта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(7 )
Шеќер(17 Супени лажици)
Брашно(7 Супени лажици)
Млеко(1 Литар)
Нишесте (пченкарен скроб)(6 Супени лажици)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Шеќер во прав(250 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Банана(3 )
Алва(150 Грама)
Шлаг во прав(1 Пакување)
Црно чоколадо(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад со миксер ги матиме белките со 7 лажици шеќер, а потоа постепено ги додаваме жолчките и на крај брашното. Смесата ја истураме во правоаголно, големо тавче и печеме на 200°C, околу 20 минути.
- Откако ќе се испече, пандишпанот го сечеме на 3 ленти.
- Кремот го подготвуваме така што во зовриеното млеко и 10 лажици шеќер ги додаваме нишестето и пудингот од ванила, претходно измешани со малку млеко, па вариме густ крем.
- Во изладениот крем додаваме претходно изматен маргарин со шеќер во прав, една испасирана банана и алва, па убаво матиме со миксер за да се изедначи кремот.
- Првата и втората лента ги филуваме, а потоа врз втората лента одозгора редиме претходно исечени парчиња банана. Ги прекриваме со кремот и на крај поклопуваме со третата лента пандишпан и филуваме.
- Тортата ја преливаме со глазура од чоколадо. Оставаме да се излади, а потоа ја декорираме со помош на готварски шприц со претходно изматена шлаг пена да изгледа како домино.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во