Рецепти
Дурум со мелено месо Ана Ристеска

Турски специјалитет со телешко месо во лепче-палачинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(по потреба )

Јајце(1 )

Вода(за замесување )

Телешко мелено месо(500 Грама)

Зелена пиперка(2 )

Морков(2 )

Млад кромид(1 Китка)

Кромид(1 Главица)

Брокула(1 Цвет )

Свеж магдонос(1/2 Китка)

Лупени домати од конзерва(1 конзерва )

Вегета

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Кромидот го лупиме и го сечкаме, морковот го рендаме, пиперката ја сечкаме и сето ова заедно го пржиме. Кога ќе омекнат состојките, го додаваме месото, потоа зачинуваме со вегета, сол, бибер, оригано и босилек. Се’ заедно добро пржиме.
  2. Пред да се испржи добро, ги додаваме исечканите домати од конзерва заедно со својот сос, сечканиот магдонос и брокулата, потоа оставаме малку да проврие.
  3. Во меѓувреме во брашното ставаме 1 јајце, малку масло за јадење и вода колку да се замеси густа смеса за палачинки.
  4. Палачинките се пржат, потоа на секоја палачинка на средината ставаме од смесата со меленото месо, а врз неа редиме кругови од свежа краставица.
  5. Така подготвениот дурум го виткаме во ролат и го послужуваме.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: