Рецепти
Дурум со мелено месо Ана Ристеска

Турски специјалитет со телешко месо во лепче-палачинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(по потреба )

Јајце(1 )

Вода(за замесување )

Телешко мелено месо(500 Грама)

Зелена пиперка(2 )

Морков(2 )

Млад кромид(1 Китка)

Кромид(1 Главица)

Брокула(1 Цвет )

Свеж магдонос(1/2 Китка)

Лупени домати од конзерва(1 конзерва )

Вегета

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Кромидот го лупиме и го сечкаме, морковот го рендаме, пиперката ја сечкаме и сето ова заедно го пржиме. Кога ќе омекнат состојките, го додаваме месото, потоа зачинуваме со вегета, сол, бибер, оригано и босилек. Се’ заедно добро пржиме.
  2. Пред да се испржи добро, ги додаваме исечканите домати од конзерва заедно со својот сос, сечканиот магдонос и брокулата, потоа оставаме малку да проврие.
  3. Во меѓувреме во брашното ставаме 1 јајце, малку масло за јадење и вода колку да се замеси густа смеса за палачинки.
  4. Палачинките се пржат, потоа на секоја палачинка на средината ставаме од смесата со меленото месо, а врз неа редиме кругови од свежа краставица.
  5. Така подготвениот дурум го виткаме во ролат и го послужуваме.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: