Рецепти
Дурум со мелено месо
Турски специјалитет со телешко месо во лепче-палачинка
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(по потреба )
Јајце(1 )
Вода(за замесување )
Телешко мелено месо(500 Грама)
Зелена пиперка(2 )
Морков(2 )
Млад кромид(1 Китка)
Кромид(1 Главица)
Брокула(1 Цвет )
Свеж магдонос(1/2 Китка)
Лупени домати од конзерва(1 конзерва )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Кромидот го лупиме и го сечкаме, морковот го рендаме, пиперката ја сечкаме и сето ова заедно го пржиме. Кога ќе омекнат состојките, го додаваме месото, потоа зачинуваме со вегета, сол, бибер, оригано и босилек. Се’ заедно добро пржиме.
- Пред да се испржи добро, ги додаваме исечканите домати од конзерва заедно со својот сос, сечканиот магдонос и брокулата, потоа оставаме малку да проврие.
- Во меѓувреме во брашното ставаме 1 јајце, малку масло за јадење и вода колку да се замеси густа смеса за палачинки.
- Палачинките се пржат, потоа на секоја палачинка на средината ставаме од смесата со меленото месо, а врз неа редиме кругови од свежа краставица.
- Така подготвениот дурум го виткаме во ролат и го послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во