Рецепти
Едноставна штрудла со мармалад
Вкусна и едноставна штрудла со џем од јагоди за одличен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Млеко(250 Грама)
Квасец(1 коцка )
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(3 Супени лажици)
Масло(100 Милилитри)
Јајце(2 )
Жолчка од јајце(1 за премачкување )
Масло(1 лажица за премачкување )
Шеќер во прав(за посипување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во 250 мл млако млеко ставете го квасецот и додајте лажица шеќер и лажица брашно, промешајте, па оставете 15-тина минути да нарасне.
- Во брашното ставете ги јајцата, нараснатиот квасец, маслото, шеќерот и солта, па замесете средно меко и нелепливо тесто.
- Поделете го тестото на два еднакви дела, покријте ги со крпа и оставете ги да стасуваат 1 час.
- Расукајте ги тестата во правоаголна форма. Премачкајте ги со мармалад и завиткајте ги во ролат, кој ќе го ставите во подмачкана тепсија.
- Премачкајте ги ролатите со жолчка и со малку масло и печете на 200 степени околу 45 минути.
- Готовата штрудла покријте ја со крпа, посипете ја со шеќер во прав и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во