Рецепти
Едноставна штрудла со мармалад Ана Ѓорова

Вкусна и едноставна штрудла со џем од јагоди за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(250 Грама)

Квасец(1 коцка )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(3 Супени лажици)

Масло(100 Милилитри)

Јајце(2 )

Џем од јагоди

Жолчка од јајце(1 за премачкување )

Масло(1 лажица за премачкување )

Шеќер во прав(за посипување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во 250 мл млако млеко ставете го квасецот и додајте лажица шеќер и лажица брашно, промешајте, па оставете 15-тина минути да нарасне.
  2. Во брашното ставете ги јајцата, нараснатиот квасец, маслото, шеќерот и солта, па замесете средно меко и нелепливо тесто.
  3. Поделете го тестото на два еднакви дела, покријте ги со крпа и оставете ги да стасуваат 1 час.
  4. Расукајте ги тестата во правоаголна форма. Премачкајте ги со мармалад и завиткајте ги во ролат, кој ќе го ставите во подмачкана тепсија.
  5. Премачкајте ги ролатите со жолчка и со малку масло и печете на 200 степени околу 45 минути.
  6. Готовата штрудла покријте ја со крпа, посипете ја со шеќер во прав и послужете.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: