Рецепти
Едноставна штрудла со мармалад Ана Ѓорова

Вкусна и едноставна штрудла со џем од јагоди за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(250 Грама)

Квасец(1 коцка )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(3 Супени лажици)

Масло(100 Милилитри)

Јајце(2 )

Џем од јагоди

Жолчка од јајце(1 за премачкување )

Масло(1 лажица за премачкување )

Шеќер во прав(за посипување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во 250 мл млако млеко ставете го квасецот и додајте лажица шеќер и лажица брашно, промешајте, па оставете 15-тина минути да нарасне.
  2. Во брашното ставете ги јајцата, нараснатиот квасец, маслото, шеќерот и солта, па замесете средно меко и нелепливо тесто.
  3. Поделете го тестото на два еднакви дела, покријте ги со крпа и оставете ги да стасуваат 1 час.
  4. Расукајте ги тестата во правоаголна форма. Премачкајте ги со мармалад и завиткајте ги во ролат, кој ќе го ставите во подмачкана тепсија.
  5. Премачкајте ги ролатите со жолчка и со малку масло и печете на 200 степени околу 45 минути.
  6. Готовата штрудла покријте ја со крпа, посипете ја со шеќер во прав и послужете.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: