Рецепти
Егзотик торта
Одличен избор за љубителите на овошни торти
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(15 )
Шеќер(15 Супени лажици)
Брашно(6 Супени лажици)
Лебни трошки(6 Супени лажици)
Лешник(сечкани 150 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Мелени бадеми(150 Грама)
Прашок за печиво(3 Пакувања)
Слатка павлака(1 Литар)
Банана(2 )
Киви(2 )
Лимон(1 )
Портокал(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во длабок сад со миксер изматете ги шеќерот и јајцата додека шеќерот се растопи.
- Потоа додајте ги прашокот за печиво, бадемите, лебните трошки, брашното, лешниците и оревите и мешајте додека смесата се соедини.
- Распоредете ја смесата во една тркалезна тава и два тркалезни калапи за печење обложени со хартија за печење.
- Ставете ги калапите и тавата во рерна и печете ги 30 минути на 200 степени.
- Во длабок сад со миксер изматете ја слатката павлака додека шлагот ја добие потребната цврстина, па поделете го на 3 дела.
- Изрендајте кора од лимон и од секој дел од шлагот измешајте по еден вид од сечканото овошје – во едниот киви, другиот портокал и последниот банани.
- Печените пандишпани филувајте ги, а на крај целата торта премачкајте ја со шлаг и декорирајте по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во