Рецепти
Еспресо мафини Ана Ѓорова

Мафини од кафе и чоколадо за одличен почеток на денот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зрела банана(350 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Кафеав шеќер(50 Грама)

Несолен путер(113 Грама)

Млеко(57 Грама)

Јајце(1 големо )

Брашно(190 Грама)

Еспресо(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Чоколадни трошки(170 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во среден сад измешајте ги зрелите, испасирани банани, белиот и кафеавиот шеќер, растопениот путер, млекото и јајцето.
  2. Во друг сад измешајте го брашното, еспресото, сода бикарбоната и солта.
  3. Во средина на мешавината со брашно направете вдлабнатина и во неа додајте ја смесата од бананите. Измешајте ја добро смесата со дланките додека се соедини, па додајте ги чоколадни трошки или дробено млечко чоколадо на парченца.
  4. Употребете 12 садови за мафини, попрскајте ги со масло и додајте во секоја од нив околу 3/4 од смесата.
  5. Мафините печете ги 20-25 минути, додека се зголемат и се испечат добро.
  6. Потоа извадете ги од рерна, оставете да се оладат и послужете ги.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: