Рецепти
Еспресо мафини
Мафини од кафе и чоколадо за одличен почеток на денот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зрела банана(350 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Кафеав шеќер(50 Грама)
Несолен путер(113 Грама)
Млеко(57 Грама)
Јајце(1 големо )
Брашно(190 Грама)
Еспресо(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Чоколадни трошки(170 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во среден сад измешајте ги зрелите, испасирани банани, белиот и кафеавиот шеќер, растопениот путер, млекото и јајцето.
- Во друг сад измешајте го брашното, еспресото, сода бикарбоната и солта.
- Во средина на мешавината со брашно направете вдлабнатина и во неа додајте ја смесата од бананите. Измешајте ја добро смесата со дланките додека се соедини, па додајте ги чоколадни трошки или дробено млечко чоколадо на парченца.
- Употребете 12 садови за мафини, попрскајте ги со масло и додајте во секоја од нив околу 3/4 од смесата.
- Мафините печете ги 20-25 минути, додека се зголемат и се испечат добро.
- Потоа извадете ги од рерна, оставете да се оладат и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во